Lichtkoepeltje plaatsen

Een lichtkoepeltje laten plaatsen op een plat dak zorgt voor meer daglicht en ventilatie in uw woning. Lichtkoepels zijn in verschillende maten te verkrijgen en zijn dubbelwandig of enkelwandig.

De meeste lichtkoepels worden op platte daken geplaatst. Maar er is ook een mogelijkheid de koepels aan te brengen op een hellend dak. U hoeft niet het helle dak te laten vervangen We zullen u een overzicht geven van de meest voorkomende plaatsen op het dak waar men de lichtstraat wilt hebben:

  • Aanbouw
  • Keuken
  • Veranda
  • Opbouw

Omdat een plat dak vaak het zonlicht tegenhoud is het laten plaatsen van een dubbelwandige lichtkoepel geen slecht idee. Bij een dak koepel van 100 x 100 komt er al snel 60% meer daglicht uw huis binnen. Ook bij warme zomerse dagen is het lekker dat de lichtkoepel opengezet kan worden. Hierdoor heeft u veel meer ventilatie en zal de lucht in uw woning afkoelen.

De meest voorkomende afmetingen van lichtkoepels op een dak zijn als volgt:

  • 100 x 100 mm – enkel of dubbelwandig
  • 100 x 130 mm – enkel of dubbelwandig
  • 100 x 150 mm – enkel of dubbelwandig
  • 100 x 200 mm – enkel of dubbelwandig

Plaatsen van de lichtkoepel

Het aanbrengen van dak koepels op een plat dak die met bitumen beplakt is is een vrij eenvoudige klus. Als het onderdak maar van hout is. Bij een betonnen dak zal er veel meer werk verricht moeten worden zoals het uitzagen van de juiste maat om de lichtkoepel te kunnen plaatsen.
Allereerst wordt de dakbedekking op het platte dak op de juiste maat weggesneden zodat er een gat in de houten platen gezaagd kan worden. Als dit eenmaal gedaan is en het gat zit in uw dak kan de dakkoepel worden vast gemonteerd met schroeven.

Als de lichtkoepel op uw dak eenmaal op zijn plaats staat dan kan de bitumen dakbedekking met opstaande randen tegen de koepel worden aangebracht. Dit gebeurt met een brander. Een dakdekker is hierin gespecialiseerd en zorgt ervoor dat de aansluiting tussen het dak en de lichtkoepel geheel waterdicht zal zijn.