Zwangerschapskalender

Ooit van een zwangerschapskalender gehoord? De zwangerschapskalender is opgedeeld in 3 trimesters. Ieder trimester duurt 3 maanden en staat voor een fase in je zwangerschap.

De eerste 3 maanden van je zwangerschap zit je in het eerste trimester. In dit trimester kan je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes door een veranderde hormoonhuishouding. Je hebt in deze fase nog niet echt een zwangerschapsbuik, maar kan je wel al flink zwanger voelen.

De resterende trimester van de zwangerschapskalender

De tweede trimester is maand 4 tot maand 6 van je zwangerschap wordt ook wel het tweede trimester genoemd. Voor veel vrouwen is dit het meest ‘comfortabele’ trimester van de zwangerschap.

De laatste 3 maanden van je zwangerschap zit je in het derde trimester van de zwangerschapskalender. Je buik wordt in dit trimester zo groot dat je het als een handicap kan ervaren. Daarnaast krijg je last van nieuwe zwangerschapskwalen. Gelukkig is dit het laatste trimester!

Is er naast een zwangerschapskalender ook een vaderschapskalender?

Niet alleen jouw leven gaat er anders uitzien nu je zwanger bent. Ook dat van je partner verandert. Hij of zij draagt weliswaar niet jullie baby in de buik, maar heeft wel te maken met een zwangere vrouw en alles wat daarbij komt kijken. Kwalen, echo’s, afspraken bij de verloskundige en alle praktische zaken die geregeld moeten worden.

Vaders zijn steeds meer betrokken bij de ontwikkeling en opvoeding van hun kind. Dit kan al beginnen bij de zwangerschap. Daarom is er nu speciaal voor (aanstaande) vaders de vaderschapskalender. Hierin lees je als aanstaande vader alles over de ontwikkeling van je baby, de zwangerschap van je partner en wat je allemaal moet regelen.